A kezdetektől....

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 

 

Az együttes megalapításának gondolata néhány lelkes fiatal táncos fejében született meg 1981-ben, akik új utakat kerestek a magyar néptáncmozgalomban, és szakítva az akkori ideológia által diktált koreografikus felfogással a „csak tiszta forrásból” szellemiségéhez kívántak visszatérni. Ezt tükrözi az együttes névválasztása is, ugyanis a forgórózsa egy igen összetett, a magyar nyelvterületen általánosan használt, ősi díszítőmotívum, amely többek között jelképezi a tánc dinamikáját és az univerzum örök mozgását. Az együttes vezetője Kiss József lett.

 A fenti célok eléréséhez sikerült megnyernünk a BIOGAL Gyógyszergyár és a Kossuth Lajos Tudományegyetem támogatását. A felnőtt együttes mellett létrejött egy ifjúsági és két gyermekcsoport, mivel fontosnak tartotottuk az utánpótlás nevelését is. A csoportvezetők a felnőtt csoportból kerültek ki, akik nagy lelkesedéssel adták át tudásukat a kisebbeknek.

 Az egész éves munka célja az volt, hogy az elsajátított táncokat közönség előtt is bemutassuk, ezért minden évben összeállítunk egy egész estét betöltő évadzáró műsort, mely mindig nagy sikert arat. Az 1986-os jubileumi műsort a szakmai zsűri az országos minősítő rendszer szerinti legmagasabb, azaz arany fokozattal jutalmazta.

  Fő céljaink között azonban nemcsak a táncok színpadi bemutatása szerepel, hanem fontosnak tartjuk, hogy a ma embere aktív résztvevője legyen a hagyományok ápolásának. Ezt a célt szolgálták az általunk szervezett tánctanítási alkalmak, ahol egy-egy tájegység alapmotívumaival ismertettük meg az érdeklődőket. Rendszeresen tartottunk táncházakat a Debreceni Nemzetközi Nyári Egyetemen, a Debreceni Református Kollégiumban és a Svetits Római Katolikus Gimnáziumban.

 Nagy generációváltás történt  az együttes életében 1985-ben, a mai Retrózsa csoport tagjai zömében ebből a társaságból valók. Miután Kiss József a Hajdú Táncegyüttes vezetésére kapott felkérést, Nagy Imre vette át a vezetést, a 10 éves jubileumát már így ünnepelte az együttes. Ezután következett Sára Ferenc, akivel másfél évig működött együtt a csoport. Távozásával majdnem egy időben támogatónk is megvonta anyagi segítségeit. Ebben a helyzetben nyilván való volt az együttes széthullása.

Ekkor egyesültünk a Debreceni Bocskai István Táncegyüttessel, s így kerültünk jelenlegi próbatermünk helyére, a Vasutas Egyetértés Művelődési Központba. Azóta itt dolgozunk, újraépítve az együttes felnőtt és utánpótláscsoportjait.

 

Fellépések 

 

 Különböző felkéréseknek elege téve számos fellépést vállalunk Debrecenben és vidéken egyaránt. Rendszeres résztvevői vagyunk a Debreceni Virágkarneválnak, ahol együttesünk több alkalommal díjat nyert.

 Ezen kívül műsorunkat számos néptáncfesztiválon bemutattuk: szerepeltünk többek között az Egyetemi és Főiskolai Néptáncegyüttesek Országos Találkozóin. Arany minősítésünk eredményeként pedig meghívást  kaptunk a néptáncmozgalom legjelentősebb szakmai fórumaira: a szolnoki Néptáncegyüttesek Országos Találkozójára és a zalaegerszegi Kamaratánc-fesztiválra.

 Az utóbbi években részt vettünk a Debreceni Ifjúsági Fesztiválon, ahol 2006-ban első, 2007-ben pedig különdíjat nyertünk koreográfiáinkkal.

 Néptáncműsorainkat külföldön is nagy érdeklődéssel fogadták. Jártunk Olaszországban, Bulgáriában, Svájcban, Finnországban, Görögországban, Belgiumban,  Franciaországban,  Németországban és Törökországban.  Több külföldi tánccsoporttal alakítottunk ki testvéri kapcsolatot, és nagy örömünkre szolgált, hogy vendégül láthattuk őket Magyarországon.

 

Forgorozsa Dance Group was established in 1981 with the aim of making its members and the audience familiar with Hungarian folk dances and culture by using ancient resources to reach our goal. The name of our dance group is in accordance with this principle since forgorozsa, translated into English as revolving rose, is a very complex ancient folk motive used all over the Hungarian language speaking region of the Carpathian basin representing the dynamism of folk dance and the continuous movement of our Universe.

Our dance group deals with dances of both Hungary and the Hungarian speaking regions of the neighbouring countries. We have different groups teaching children to the love of folk dance from early childhood. Apart from various performances during the year the end of the school year is always celebrated by an evening show aimed at presenting parents and other audiences our whole year’s work. Besides performances we would also like people to be part of the wonderful feeling of dancing by organising dance teaching events all year round selecting the dances of a different region each time.

Forgorozsa celebrated its 30th Anniversary in December 2011.

 

 

Kapcsolat

Forgórózsa Táncegyüttes

H-4034 Debrecen

Faraktár utca 67.

Email : forgorozsa@forgorozsa.hu 

www.forgorozsa.hu

Forgorozsa Dance Group, Debrecen

Debreceni Forgórózsa Kultúrális Egyesület